God ide å la mobilen ligge i fred under julebordet

Telenor oppfordrer til mobilvett i høytiden. Å dokumentere må ikke komme i veien for å oppleve, sier prest Sunniva Gylver.

– Mobiltelefonen er et flott verktøy for å dele opplevelser, men tenk litt ekstra på hvilke signaler du sender ut når du taster på telefonen i andres nærvær. Og det er i det minste en god idé å la mobilen få ligge i fred under julemiddagen, sier Torild Uribarri, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Telenor Norge.

Nesten 70 prosent av alle nordmenn har nå smarttelefon, og ny teknologi endrer måten vi holder oss oppdatert, jobber og kommuniserer på.

– De færreste av oss kan tenke seg en hverdag uten mobiltelefon. Men noen liker å være på hele tiden. Jeg tror vi alle har godt av litt mobilfri innimellom, og i alle fall under julemiddagen, sier Uribarri.

Mobil- Telenor2

JULERÅD: Torild Uribarri, leder for kommunikasjon i Telenor. (Foto: Telenor)

Satt i kirkemodus

Over en halv million nordmenn går i kirken på julaften. For mange er det den eneste dagen i året de er der, og ikke alle husker å slå av mobilen.

– Det hender det ringer i en telefon i kirken, men da med en tydelig beskjemmet eier som forter seg å slå den av. I starten av mobiltiden var det et problem at folk trodde de måtte ta telefonen med én gang den ringte, sier prest Synniva Gylver.

De fleste skjønner at mobilsamtaler ved slike anledninger ikke er greit, men mange setter heller telefonen på lydløs enn å slå den helt av. På kino eller i teater er det ikke uvanlig å se små skjermer lyse opp i mørket. Vi bare må sjekke e-posten.

– Jeg er nok ikke av dem som hisser meg opp over mobilbruk i kirken, men forventer at jeg blir møtt med samme respekt som jeg viser dem. Reell tilstedeværelse er nøkkelen til å få noe ut av det man vil oppleve, sier hun.

Det gjelder også i mindre sammenhenger.

– Fellesskap og samvær tappes hvis tre av fem sitter og taster på hver sin mobil eller fotograferer i ett kjør for å poste på Facebook. Å dokumentere må ikke komme i veien for å oppleve, sier Gylver.

Mobilens julegleder

Telenor anbefaler ikke på noen måte en helt mobilfri jul.

– Tenk for eksempel så mye hyggeligere høytiden har blitt for besteforeldre og familie langt unna som kan ha videosamtaler med glade barnebarn samme kveld som pakkene åpnes. Mobilteknologi har først og fremst evnen til å knytte folk tettere sammen. Varselsignalet bør gå når mobiltelefonen blir en barriere mellom folk i samme rom, sier Uribarri.

Og første juledag er en lang dag som kan bli både kortere og mer behagelig hvis ungene får seg en dose Minecraft eller voksne får sjonglere sukkertøy i Candy Crush.

– Det handler rett og slett om å finne de gode øyeblikkene for lek eller arbeid på telefonen, og når det passer best å la den ligge urørt. Lag gjerne avtale med ungene om når og hvor lenge de kan få spille eller surfe, sier Urribarri.

Lik Smarte Ideer på Facebook

Knapp

.