Prøv disse triksene for bedre søvn i natt!

søvn2

Mørkt, rolig, kjølig, men ikke for kaldt, ikke for fuktig eller tørr luft, rolig og ryddig rom – det er det perfekte oppsettet for å sove. Så finn et støyfritt rom, rydd området i nærheten av sengen og skru ned termostaten på ovnen din, fordi bedre søvn fører til bedre helse. Trikset er å redusere støy, lær deg å slappe av og gjør soverommet til en rolig oase for søvn.

Rydd!

Å ha et super-rotete soverommet kan påvirke hvor godt du sover, ifølge en fersk studie ledet av klinisk psykolog Pamela Thacher. Mens forskningen, presentert på en konferanse i Seattle i juni, hadde fokus på mennesker som anser seg selv hordere/hamstrere (personer med tvangstanker som gjør at de må samle på alt), kan funnene tyde på at det samme gjelder for alle som sover i trange, kaotiske omgivelser.
«Det virket som selv personer uten hamstringslidelse hadde negativ respons – noe som betyr at jo mer rot du har, jo mer sannsynlig var det at du skulle ha en søvnforstyrrelse,» sier Thacher, førsteamanuensis i psykologi ved St. Lawrence University i Canton, New York.

Fordi soverommet er en privat plass som eventuelle gjester sjelden ser, er det lettere å la lidelse vokse der inne, og vanskeligere å ta tak i ryddingen. Soverommene er ofte det største problemet for hamstrere, sier Thacher, selv om stuer og kjøkken også kan være rotete. Det er ikke ideelt for noen å sove der de ikke engang har en klar bane til soveromsdøren.
For personer med hamstring og søvnproblemer i studien, var søvngjengeri uventet lavt på listen over nattlige problemer. Årsaken er ganske enkel, ifølge Thacher: «Det er fordi soverommet deres er veldig vanskelig å gå og bevege seg i, min gjetning er at de er bokstavelig talt er låst inn på soverommet på en helt annen måte enn oss andre».

Når Thacher behandler pasienter som sliter med søvnen i sin praksis, oppfordrer hun til god søvnhygiene. Det betyr «å ta vare på området i og rundt der du sover,» forklarer hun. Gå til sengs på en rimelig tid, utvikle rutiner som ikke inneholder elektronikk på sengen og gjør rolige, fredelige ting før leggetid istedet for å se på en skremmende eller voldelige filmer på TV.
«En fint/innbydene soverom, men også et rent soverom kan roe ned tankene og kroppen», sier Thacher.

Avkjølt

Lette klær, ingen alt for varme tepper eller dyner og en temperatur på 18 grader er en god kombinasjon for å lage en sunn søvnatmosfære.

Les bøkene på sengen på den gamle måten.

Å lese en kjedelig bok for å prøve å bli trøtt kan slå tilbake på deg hvis du leser en digital bok, ifølge en liten sist januar. Deltakere som leser en elektronisk bok før sengetid brukte lenger tid på å sovne, produserte mindre av søvnhormonet melatonin og var mindre våken neste morgen enn de som leste en «gammeldags» trykt bok.

Steng ute støy

Man må ikke være rakettforsker for å skjønne at støy hindrer søvn – eller at trafikklyder kan holde deg våken. Dr. Mathias Basner, førsteamanuensis i søvn ved University i Pennsylvania, tok en titt på bivirkningene av å leve nær en flyplass, jernbane eller områder med mye trafikk – alene eller i kombinasjon. «Det kan være veldig forstyrrende,» sier han.
En enkel løsning kan sier han kan være. «Hvis du har muligheten til å flytte soverommet til den siden av huset som ikke er utsatt for trafikk, kan det være overraskende effektiv,». «Hvis vinduet f.eks vender mot bakgården, kan det hende at støynivået være mye, mye lavere enn i rom som vender mot veien.» Det er mindre nyttig hvis du bor i nærheten av en flyplass.

Ørepropper hjelpe noen mennesker mer enn andre, sier Basner. Folk som ikke tåler ørepropper kan bli for distrahert fra intern støy, slik som lyden av sitt eget hjerne eller rumling i magen. «Vanligvis er ørepropper veldig bra for å blokkere ut de høyere frekvensene i lydspekteret,» sier han. Men de er ikke like effektive for å blokkere lavfrekvent, buldrende støy, som den typen du får i nærheten av en jernbane.

Basner er bekymret for helseeffekter av uønsket støy som går utover hørselen -skadelig støy øker frigjøring av stresshormoner i kroppen. Og det igjen går utover søvnen.
«Det jeg alltid syns er underlig, er at vi bruker en tredjedel av våre liv i sengen,» sier Basner. «Vi er villig til å betale mye for et hus eller bil, men ikke for en madrass.»

Likte du denne? Del den med vennene dine:)

Sov godt:)

søvn1

Kilde: huffington post

Lik Smarte Ideer på Facebook

Knapp

.