Sånn fyrer man smartest i peisen eller vedovnen!

Inneholder annonselinker

En smart måte å fyre i en vedovn eller peis på, er å bruke tennbriketter.
Men det er trikset lenger ned her, som virkelig gir deg en god og energieffektiv varme fra ovnen.

Genial handsfree som henger rundt halsen!

Riktig brensel er ved som har ligget til tørk i 1-2 år. Det finnes andre former for brennstoff på markedet som også kan brukes, men ikke alle ovner er egnet for alle. Sjekk instruksjonsguider eller forhandler hva slags brensel som kan brukes i ovnen din.

Aldri brenn avfall som reklame, blader, melkekartonger, sponplater, grønnaktig trykkimpregnert trevirke eller tre som er malt.

Korrekt brennemåte preges av lys gul flamme uten røyk.

Dette må være den kuleste klokken jeg har sett!

Trikset når du fyrer opp:

Start øverst.
Tenn opp på en helt ny måte – tenn opp på toppen av veden.
Legg to trestykker på bunnen. Ovenpå stabler du opptenningsved lag i lag med luft mellom, slik at du kan tenne på i den øvre delen. Flammene må jobbe seg ovenfra og ned som et stearinlys.

For mye brensel eller for store stykker kan hindre luftstrømmen. Det er derfor viktig å starte med mindre biter, slik at brannen kan få et godt grep.

Datamus for gameren!

Ved å starte på den øvre delen av treet kan du fjerne opptil 80% av partikkelutslipp fra ovnen i opptenningsfasen. Med andre ord, det vil gjøre en stor forskjell både i luften utenfor og i din egen stue.

Artikkelen fortsetter under bildet.
1

Sørg for rikelig med luft
Under fyringen, er det viktig at forbrenningen blir så fullstendig som mulig. Ellers slippes det løs partikler og gasser som kan sitte som sot i skorsteinen eller flykte uforbrent ut i miljøet.

Når ilden har «satt seg» skrur mange av luftstrømmen for å slå ned varmen og få veden til å vare lenger. Dette betyr at det ikke nok luft for å fullføre forbrenningen og røyken vil derfor inneholde store mengder av skadelige partikler.


Så enkelt kan du bruke mobilen selv når det er skikkelig kaldt!

Fyr ikke om natten
Når du legger mer ved på, må du øke lufttilgangen mens flammene er mørke gule. Ikke legg ved inn og skru ned lufttilførselen på kvelden i et forsøk på å spare gløden, og dermed ha vamrt hus om morgenen.

Hvis du gjør det, utsetter du hele nabolaget for store mengder skadelig røyk og skorsteinen utsettes for sot, som dermed øker faren for pipebrann.

Likte du denne? Del den med vennene dine på Facebook!

Kilde.Handyman.dk

Lik Smarte Ideer på Facebook

Knapp

.