Tipsene som gjør det tryggere på glatte veier.

bil1

Om vinteren kan veiene være svært farlig.
Man bør være ekstra nøye med å kjøre trygt og ikke ta noen sjanser når været er dårlig.
Her er tipsene som gjør at du kjører tryggere i vinter.

Eksperters råd om du havner på glatta, og begynner å sladde er kanskje lettere sagt enn gjort, men forbli rolig og ikke få panikk er svært viktig. Styr bilen i sladdens retning, altså hvis bakenden av bilen går ut til høyre, svinger du også til høyre.
Sørg for å bremse rolig ned og gjør ingen brå svinger.

Her er tipsene som sørger for at du kan kjøre tryggere i vinter:

1. Hastighet
På glatt underlag er sikkerhetsmarginer og bremselengder svært forskjellige fra en vanlig sommerveg. Bare noen få km/h raskere kan gi store konsekvenser. På glatt underlag er det viktig å redusere hastigheten og kjøre rolig.

2. Friksjon
I løpet av vinteren når du vrir rattet, sitter oftest dekkene godt fast i bakken, men friksjonen er lav, noe som betyr at dekkene kan spinne litt når du akselerer.
Under vinterforhold, kan det også hende du må starte å svinge på rattet gjennom en sving tidligere enn under sommerforhold.

3. Sikt
For å oppdage hindringer eller farer i trafikken, må du se langt fremover og ha et flytende blikk. Det vil gi deg en god oversikt over hva som skjer i trafikken rundt deg og få en bedre sjanse til å reagere raskt hvis noe skjer.

4. Dekk
Sikkerheten i dekkene slites med tid, og ved 3 mm dybde har kjøreegenskapene falt og bremselengden økt. Pass også på at lufttrykket er i henhold til produsentens anbefalinger, og at du sjekker dette hele tiden.

5. Grep
Husk at veggrepet på vinterforhold svekkes kraftig og blank is er ekstremt glatt. Hvis du trenger å bremse på glatt vei kan det være bedre å gå litt utenfor hjulsporene der det er snø og grov is, som gir bedre grep. Vær forsiktig med å skifte filer når det er hjulspor i veien.

6. Pass på at bilen har …
… Refleksvest, startkabler, spade, varseltrekant og slepetau i bagasjerommet.Samt, skal du ut å kjøre langt, og kanskje over fjell eller andre øde strekninger. Ta med deg klær og forsyninger som gjør at du KAN klare deg om uhellet skulle være ute.

Alabama-traffic-crash-winter-icy-road

Av og til er det bare for glatt, men det er greit å ta sine forholdregler.

 

Kilde: Aftonbladet

Lik Smarte Ideer på Facebook

Knapp

.